Aflevering 11, 28 oktober 2015

Gepubliceerd op 28 oktober 2015

Filter
Alles
Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland heeft samen met de regio’s Zaanstreek-Waterland, Flevoland, Gooi en Vechtstreek, Twente, Noord- en Oost-Gelderland en Brabant-Zuidoost een grote aanbesteding voor nieuwe brandweerhelmen gedaan.
De brandweer moet methodischer werken bij activiteiten op het gebied van Brandveilig Leven. Er moet meer onderzoek worden gedaan, zodat meer betrouwbare gegevens beschikbaar zijn.
De brandweer in het Groningse Westerbroek is half oktober gealarmeerd voor een bijzondere hulpverleningstaak. De brandweerlieden werden gealarmeerd voor een bevalling.
Brandweer Nederland start een Europese aanbesteding voor de brandweer voor minimaal 6.000 portofoons en 1700 mobilofoons en bijbehorende accessoires. ‘Voor mij is deze aanbesteding geslaagd als straks onze brandweermensen veilig kunnen optreden in een stabiele omgeving en kunnen communiceren dankzij...

Brandweer Zutphen in miniaturen

Geschreven door Redactie
Een hele verzameling miniaturen staat bij modelbouwer Remko Storm thuis. Zo heeft hij onder andere de kazerne van brandweer Zutphen gebouwd en verbouwd en heeft hij (bijna) alle voertuigen van dit korps op miniatuurschaal nagemaakt.

Brandweer bevrijdt arrestant

Geschreven door Redactie
De brandweer in Dordrecht moest begin oktober uitrukken voor een speciale bevrijdingsactie. De politie kreeg de handboeien van een arrestant niet meer los en dus moest de brandweer eraan te pas komen.
De brandweer uit Arnhem is eind oktober uitgerukt voor een wel erg unieke beknelling. Bij wegwerkzaamheden in Arnhem is een wegwerker met zijn geslachtsdeel vast komen te zitten tussen de boor en een pneumatische boorhamer.

Brandweercongres 2015: 
op het juiste spoor

Geschreven door Casper Ferwerda, Jildou Visser
Zitten we op het juiste spoor? Met die centrale vraag kan het Brandweercongres maar op één plek plaatsvinden: de Rijtuigenloods in Amersfoort. Op donderdag 1 en vrijdag 2 oktober worden stevige discussies gevoerd en ervaringen uitgewisseld.
Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie heeft op 12 oktober 2015 het convenant Samenwerking bij brandonderzoek in Nederland in ontvangst genomen. Het convenant is aangeboden door vertegenwoordigers van Brandweer Nederland, het Openbaar Ministerie, de Nationale Politie en het Verbond van Ve...
Het duikongeval vorig jaar in Koedijk, bracht brandweerduiken weer in het nieuws. Weer een ongeval met dodelijke afloop ondanks alle veranderingen, verscherpte maatregelen en toezicht.

Feitjes en weetjes

Geschreven door S. Wevers
Feitjes en weetjes, als je de woorden opzoekt dan word je al snel doorverwezen naar het woord triviaal, driesprong. In het oude Romeinse Rijk was het gebruikelijk om op splitsingen en kruisingen van het wegennet, dat meer dan 80.
Een zeer grote brand verwoest op 2 oktober een opslagbedrijf in Naaldwijk. Door in korte tijd een eenduidig beeld van het incident te vormen en iedereen in dit beeld mee te nemen, snel op te schalen en gebruik te maken van aparte gespreksgroepen creëert Officier van Dienst (OvD) John Overeinder rust...
Stephan Wevers, voorzitter van Brandweer Nederland kondigde het op de eerste dag van het Brandweercongres aan: ‘We gaan een Brandweerhuis realiseren. Een herkenbare plek, één rode businessunit waar alles is ondergebracht.
De pilotregio’s Twente en Midden- en West-Brabant zijn al enkele jaren bezig om de benodigde ontheffingen te krijgen, zodat zij de inzet van drones bij de brandweer kunnen testen.
In januari is het vijf jaar geleden dat een grote brand uitbreekt op rangeerterrein Kijfhoek. De brand benadrukt dat maatregelen noodzakelijk zijn om dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen of in geval van calamiteiten deze beter te kunnen bestrijden en beheersen.
Alle 25 veiligheidsregio’s hebben samen de Woningcheck app gelanceerd. Met deze app kunnen burgers zelf hun woning controleren op brandveiligheid. Deze app is volgens projectleider Hans Harding het allereerste product op het gebied van Brandveilig Leven dat door alle regio’s samen is gefinancierd.
Een afnemende werking van de zintuigen, een minder snelle reactietijd en een verminderde mobiliteit zijn belangrijke risicofactoren voor senioren bij brand. Deze zorgen ervoor dat ze moeilijker kunnen vluchten bij een brand.
Brandweer Twente heeft op het Brandweercongres de Jan van der Heydenprijs gewonnen met het project REDSUIT. Maar liefst 44,3% van de stemmen was voor dit project. Daarmee liet Brandweer Twente de Risicobeoordeling 16.
Vader Eddy ten Cate vindt het na zich ruim 22 jaar met hart en ziel voor de brandweer ingezet te hebben, welletjes. Op 1 november is hij gestopt als brandweervrijwilliger in Boekelo en geldt in dit korps voor de familie Ten Cate niet langer zo vader zo zoons, maar zo broer zo broer.